گروه آموزشی مهندسی اکتشاف نفت
مهندسی نفت
معرفی
پس از آب، نفت فراوانترين مايع در بخشهاي بالايي پوستهي زمين است . اگرچه كمي اغراقآميز به نظر ميرسد ولي زندگي در جهان امروز بدون نفت، ناممكن خواهد بود. خوشبختانه کشور ما که در دل خلیج نفت خیز فارس آرمیده است، به عنوان یکی از منابع و معادن بزرگ نفت و گاز جهان به شمار میرود. از همین رو تربیت نیرو انسانی متخصص و کارآمد برای بهرهبرداری درست و بهینه از این سرمایه خداداد و جوابگویی افراد به نیازهای آتی صنعت نفت کشور، بسیار ضروری است.
مهندسان نفت به دنبال کشف، اسخراج و تولید منابع نفت یا گاز طبیعی در جهان می باشند. شاید این سوال برایتان پیش آید که چرا از بین این همه رشته تخصصی متنوع، کسی به سمت رشته مهندسی نفت بیاید. دلیل این انتخاب تا حدود زیادی به وضعیت خاص و ویژه ایران برمیگردد. ایران ما ۱۸ درصد گاز و ۱۰ درصد نفت کل دنیا را در اختیار دارد. بهرهبرداری از این حجم عظیم ذخائر نفت و گاز نیاز به نیروی متخصص دارد تا از مرحله اکتشاف نفت شروع کرده و بعد از حفاری و استخراج به بهرهبرداری و تولید نفت برسیم. به این مراحل اصطلاحا فاز بالادستی (Upstream ) در صنایع نفت و گاز گفته میشود که تخصص و کار مهندس نفت است. آنچه از اهمیت بالایی برخوردار است، توجه به این نکته است که مهندسی نفت به عنوان یک رشته بالادستی شناخته می شود، یعنی تمام اقدامات لازم جهت شناسایی مخازن نفتی و تولید از آنها در حیطه ی کاری مهندس نفت می باشد، در واقع پالایش این محصول وچگونگی تبدیل آن به سایر مواد ارزشمند، همچون سوخت ها و مواد پلاستیکی، در حیطه کاری مهندسی نفت نمی گنجد و توسط مهندسین شیمی دنبال می شود و این دیدگاه که مهندسی نفت یک زیر مجموعه از مهندسی شیمی می باشد، دیدگاه درستی نیست.
گرايش هاي کارشناسي نفت
در سالهای اخیر لزوم تربیت نیروی متخصص در صنایع بالادستی نفت و گاز به شدت مورد توجه قرار گرفت و گرایشهای مختلف رشته مهندسی نفت در دانشگاههای مختلف کشور ارائه شد، گرایش های مهندسی نفت عبارتند از:
مهندسی اکتشاف نفت:
اولين مرحله براي بهره برداري يا برداشت نفت، كشف حوزه هاي نفتي است كه اين كار توسط لرزه نگاري انجام مي گيرد. مهندس اكتشاف نفت، امواج صوتي را به اعماق زمين فرستاده و سپس امواج برگشتي را اندازه گيري و پردازش مي كنند تا به وجود نفت يا عدم وجود نفت در درون زمين پي ببرند. اين گرايش ارتباط ارتباط نزديكي با زمين شناسي و ژیو فیزیک دارد.
مهندسی حفاری نفت:
مهندسی حفاری شاخهای از مهندسی نفت میباشد که عملیات هایی نظیر عملیات حفاری، مهندسی گل حفاری و … را بر عهده دارند. فعالیت این گروه از متخصصان بعد از عملیات اکتشاف نفت شروع و منجر به استخراج نفت توسط بهرهبرداران میشود. مهندسی حفاری یکی از سخت ترین و پر خطر ترین و البته پر درآمد ترین مراحل در طی عملیات استخراج نفت می باشد .
مهندسی بهره برداری نفت:
بهره برداری از منابع نفت یکی از گرایشهای اصلی رشته مهندسی نفت میباشد که هدف آن تربیت متخصصانی است که دارای توانایی و مهارتهای لازم برای انجام طرحها جهت اجرای روشهای بهینه برای بهره برداری از منابع نفت و گاز باشند . گرایش بهره برداری از منابع نفت معمولا پس از به اتمام رسیدن کشف مخزن و حفاری آن به کار می آید.
مهندسی مخزن نفت:
دانش مهندسی مخازن به این می پردازد که ما در یک حوزه نفتی در اعماق زمین مثلا در عمق ۲یا۳هزار متری چه به مقدار نفت وگاز وداریم چه مقدار از آن قابل دسترسی و با چه سرعتی می توان از مخزن مورد نظر برداشت کرد؟ زیرا موارد فوق در نحوه ی برداشت و استخراج نفت از مخارن تاثیر دارد .
دانش و مهارت مورد نیاز شغل مهندس نفت
اگر به دنبال پیشرفت در شغل مهندسی نفت می باشید، تسلط بر زبان انگلیسی و تسلط داشتن بر نرم افزارهای تخصصی حوزه مهندسی نفت از عوامل مهم و موثر در ورود و ارتقاء شما در این حوزه خواهند بود.